Vår bekante konstnär släkt med Grünewald
– Isaacs tavlor har följt mig genom åren, säger Bernt Franckié Grünewald, 82, om sin släkting.
Forskare har gått på djupet i Isaac Grünewalds begåvning där han visade en fantastisk bredd med allt från skisser, måleri, skulptering, scenografi...
Cecilia Gottfridsson slussade konstgillarna genom Grünewalds konstnärsskap under fyra decennier, med början vid konstnärens första alster när han bara var till tonåren kommen. Då handlade det mycket om hans starka självporträtt. Vid den tiden – i början av 1900-talet – förekom det omfattande mobbing och utstötning av människor av judisk börd, och det förekom karikatyrteckningar av judiska stereotyper med kroknäsa och orientaliskt utseende. Titta på bilden här intill. Den föreställer Grünewalds självporträtt från 1915, där han framställer sig själv med exotiserande drag och på så sätt tematiserade det egna utanförskapet. Målningen, som i vanliga fall hänger på Nationalmuséum, finns naturligtvis med på Waldemarsudde.
– Många av hans självporträtt speglar en etablerad antisemitism under 1910-1920-talen, säger Cecilia Gottfridsson.
Isaac Grünewald, som kom från en fattig familj på Södermalm i Stockholm, visade tidigt sin begåvning. Redan som 17-åring antogs han som elev vid Konstnärsförbundets skola. Och åren 1908–1911 studerade han i Paris på Académie Matisse, där han fick mycket inspiration.
Men den stora händelsen i hans unga år var när han träffade konstnären Sigrid Hjertén och gifte sig med henne 1911.
Om Svensk Damtidning och Hänt Extra hade funnits på den tiden hade paret varit självskrivna i många vimmelreportage och hemma-hos-reportage.
– De var den tidens stora kändisar i Sverige och deras kändisskap skymde tidvis deras konst. Och Grünewalds stora produktion handlade de första 20 åren om att få en försörjning, säger konstpedagogen Cecilia Gottfridsson. En som vet mycket om Grünewalds konst och liv är hans släkting, konstgillarnas bekanting Bernt Franckié Grünewald.
– När han kom till Hantverkarnas lokal på Vasagatan och berättade som sitt spännande liv och dessutom försökte lära oss att måla tavlor, är en av höjdpunkterna i Konstgillet under senare år, säger Konstgillets ordförande Ken Kennard. Jag ringde upp Bernt i skånska Lomma, som ännu inte hunnit se utställningen på Waldemarsudde, och frågade:
• Vad har du för minne av Isaac?
– Jag har ett mycket svagt minne av honom. Jag var bara sex, sju år när jag följde mamma till Isaacs villa i Saltsjöbaden.
– Jag minns min mormor i Malmö. Hon fick en chock när min pappa ringde till henne och berättade att Isaac hade omkommit i en flygolycka. Jag minns att mormor låg på en soffa och grät, berättar Bernt Franckié Grünewald, som vigt många år av sitt liv till att verka som scenograf på Sveriges Television.
• Hur har Isaacs måleri påverkat dig i din konst?
– Jag tycker väldigt bra om Isaac och jag har alltid haft många av hans bilder runt omkring mig. När jag var ung gick jag ofta hem till mormor. Hennes man sålde Grünewaldtavlor. De hade många av hans tavlor, och nästan varje gång jag kom dit var någon tavla borta och ersatt av någon ny.
• Hur kan du beskriva Isaac Grünewald?
– Han var väldigt begåvad och hade ett väldigt musikaliskt måleri – han var dessutom duktig violinist, säger Bernt Franckié Grünewald.
FAKTA OM ISAAC GRÜNEWALD
- Född 1889 i Stockholm. Död i en flygolycka utanför Oslo 1946.
- Han var en av de största konstprofilerna – målare, grafiker, formgivare och konstpedagog.
- Han var 1911-1937 gift med Sigrid Hjertén och med konstnären Märta Grundel 1937-1946, då båda omkom i flygkraschen.
- Grünewald, som var modernismens ledargestalt i Sverige, blev 1926 ledamot av Konstakademin, där han sex år senare utsågs till professor.
- Albert Engström var en av dem som häcklade Isaac Grünewald för hans judiska påbrå. Men Carl Larsson ingrep och bannade Engström, som då lade ned sin mobbing av Grünewald.