MENY
Top Image

Hantverkarnas Ritningsarkiv

1868 började Stockholms Hantverksförening anordna ett hantverkslotteri som blev enormt populärt i staden. Folk kunde köa i timmar för att köpa de åtråvärda lotterna. På den tiden var det förbjudet att spela om pengar, men lagen tillät hantverkslotterier.
Vid flera tillfällen anordnades tävlingar där kända arkitekter inbjöds att rita vissa bestämda möbler för lotteriets räkning. De här ritningarna finns fortfarande kvar. I Hantverkarnas ritningsarkiv finner du ritningar på möbler som lottades ut i hantverkslotteriet under åren 1932-1966. Möblerna tillverkades sedan på beställning för Hantverkslotteriets räkning. Många av möblerna finns kvar i svenska hem och ibland dyker någon av dem upp på något auktionshus.

Du kan gratis söka bland tusentals ritningar av designers och formgivare som Carl Malmsten, Elias Svedberg, Carl Axel Acking och många fler. Ritningarna visas i pdf-format. För att se ritningarna behöver du ha programmet Acrobat Reader installerat. Du kan ladda ner det gratis från webben.


Sök gratis bland tusentals ritningar i ritningsarkivet
Klicka här