MENY
Snacka om blåsning!
INTE SÅ LÄTT. Helena Fransson valde att blåsa ett blått glas med hjälp av glaskonstnären Gunilla Kihlgren. Det var svårare än vad hon trodde.

Snacka om blåsning!

25.04.2024 | Tommy Schönstedt
Här går Konstgillet på en riktig blåsning...
Glaskonstnären Gunilla Kihlgren bjöd in medlemmarna till en visning härom kvällen. Där ingick både en hutt i hyttan och prova-på-blåsning av ett eget glas.
Gunilla Kihlgren, 64, är en av våra mest välkända glaskonstnärer och finns representerad på många museer. Hon har sin hytta i en gammal industrilokal i Hägerstenshamnen i södra Stockholm, ett stenkast från Mälaren, där hon både skapar och undervisar blivande glasblåsare.

– Jag har hållit till i den här hyttan i 24 år, men nu hotas hela det gamla industriområdet av rivning – platsen ska bli ett nytt bostadsområde. Men ännu vet vi inte när det blir, säger Gunilla Kihlgren.

Hur kom det sig att du blev glaskonstnär?
– Det var mest av en slump. Jag ville göra något kreativt. Jag hade målat en del och såg av en tillfällighet att Orrefors hade en glasskola, så jag sökte och kom in där. Sedan gick jag Konstfack, säger Gunilla. Och nu undervisar hon bland annat på Konstfack och är en av medlemmarna i föreningen Blås & Knåda vars butik finns på Götgatsbacken på Söder.
Gunilla Kihlgren är mest känd för sina champagneglas, körsbär och glasäpplen.

Vad är roligast att skapa?
– Jag tycker att nästan allt är roligt att göra, men champagneglasen är kanske de allra roligaste som jag har gjort. Jag har gjort glasen i 35-40 år – tror att jag har gjort omkring 40 000 champagneglas, säger Gunilla som sällan är ensam i hyttan.
– Jag har alltid med mig en assistent och ibland två lärlingar. För vissa föremål måste man nämligen vara två eller tre personer som hjälps åt.

Gunilla Kihlgren svettas framför ugnarna hela dagarna. Två av ugnarna drivs av gasol och kommer upp i 1 400 grader, den stora ugnen drivs av el och kommer upp i 1 110 grader.

Hur påverkas du av de höga elpriserna?
– Mycket. Förra månaden var min elräkning på 40 000 kronor. Då är det inte lätt att få det att gå ihop... Gunilla köper färdig glasmassa från Småland. Det är inte tal om att åka till henne med tomflaskor...
– Nej, industriglaset i flaskor är för hårt och går inte att använda när man blåser glas. Glasmassan som vi glasblåsare använder är mycket mjukare.

Sedan var det dags för de medlemmar som ville att prova på att blåsa sina egna glas. Det var mycket svårare än vad de trodde...

Text & Foto:
TOMMY SCHÖNSTEDT


STORT INTRESSE. 29 av Konstgillets medlemmar ville vara med när Gunilla Kihlgren visade sin glaskonst.


SKÅL OCH VÄLKOMNA! Gunilla Kihlgren har tillverkat 40 000 champagneglas. Men de är betydligt mindre än det här glaset...


BEHÖVER HJÄLP. När Gunilla Kihlgren ska tillverka vissa saker behöver hon hjälp. Glashinken är tillverkad i Tjeckien. Pris: 60 000 kronor.


DYR ELRÄKNING. Ugnen drivs av el och förra månaden var elräkningen på 40 000 kronor. "Men jag har haft ännu högre elräkningar", säger Gunilla Kihlgren.