Detta är ren ramkonst.
Två kvinnor som kämpar för att deras hantverk ska klassas som konst.
• Susan Key, 64, som sluter ramavtal med sina kunder.
• Helene Polite, 83, som väcker känslor med sina broderier."/>
MENY
Rena rama konsten på Timmermansgården på Södermalm

Rena rama konsten på Timmermansgården på Södermalm

01.06.2022
Detta är ren ramkonst.
Två kvinnor som kämpar för att deras hantverk ska klassas som konst.
• Susan Key, 64, som sluter ramavtal med sina kunder.
• Helene Polite, 83, som väcker känslor med sina broderier.
Konstgillet inom Hantverkarna i Stockholm hade kvällens säsongsavslutning på Timmermansgården på Södermalm. Inbjudna gästföreläsare var Helene Polite och Susan Key – båda välkända i sina konstformer. Susan Key började med att släppa en liten bomb med att säga: –
Det finns många inramare utan utbildning som förstör konst för miljoner.
Det återkommer vi till. Susan Key var modedesignern som bytte ägare 1988, blev lärling hos en rammakare och fortsatte i det yrket.
– Förut klädde jag folk, nu klär jag bilder. Men när jag började skulle jag inte kalla mig rammakare utan en inramningsdesigner, säger hon och visar otaliga varianter på hur man ramar in en tavla med olika ramar och rätt glas utan att ramen vinner över motivet i bilden.
– När man bara ser bilden, det är då man har lyckats. När du tittar på tavlan bör du tänka mer på bilden än på ramen.

– Jag frågar alltid kunden varför hon eller han kom in med tavlan; vad kunden har med bilden att göra, om det är ett arvegods. Det är viktigt att få svar på alla frågor från kunden och tillsammans bestämmer jag vilken ram det blir, säger Susan Key, som äger företaget Key Creation inramningsdesign.
Och nu tar vi det där med förstörd konst för miljoner.

– Det finns kunder som kommer med numrerade litografier och andra tryck och vill att jag skär kanterna för att framhäva bilden eller göra den mindre. Sedan berättar jag för kunden att konstnären har valt just detta format och att om jag klipper kanterna så tappar målningen sitt värde.
– Därför tvingar jag kunden att teckna ett avtal där kunden tar allt ansvar och jag befriar mig från ansvaret, säger Susan Key.

Helen Podie är bodös i föreningen Skapande broderier.

Helen Polite broderar med den ideella föreningen Skapande broderi som hemmamamma.
– Vi vill sprida broderi som en konstform och inte bara som ett hantverk, säger hon.
Och konst är vad Helene Polite visade. Tabeller som "Människans påverkan på miljön", "Vad brevlådor kan berätta", "Medeltida liv", "Hypermänniska", "Jean i garn" och mång fler.
Det är "Jean i garn" som du ser på bilden.
– Jag jobbade med min man (poeten) på 80-talet, men sedan slutade han och jag jobbade. Men 2016 tog jag upp broderi igen och det var som om hela världen öppnade sig för mig, säger Helen Polite.

"Matt-Eva" Ölwing, en av dem som håller i konstinköpen till Konstgillet.

"Matt-Eva" Ölwing, en av dem som håller i konstinköpen till Konstgillet, anordnade en extra utlottning av två målningar.
Vinnare blev Carina Eriksson och Anders Nordgren.