Det här är artisten som är en riktig säkerhetsrisk, för man vet aldrig var man har henne. Antingen med en (Olastad) polispistol i Arlandas säkerhetskontroll – eller på något stort museum där hon avslöjar orättvisor mot både djur och människor. Eller på en separat föreställning för Konstgillets medlemmar i Hantverkarnas lokaler på Vasagatan. Hon heter Maloosak The Artist - kom ihåg namnet."/>
MENY
Maloosak The Artist
Maloosak The Artist

Maloosak The Artist

22.02.2022 | Tommy Schönstedt
Det här är artisten som är en riktig säkerhetsrisk, för man vet aldrig var man har henne. Antingen med en (Olastad) polispistol i Arlandas säkerhetskontroll – eller på något stort museum där hon avslöjar orättvisor mot både djur och människor. Eller på en separat föreställning för Konstgillets medlemmar i Hantverkarnas lokaler på Vasagatan. Hon heter Maloosak The Artist - kom ihåg namnet.

Det mest troliga är att Maloosak inte heller vet var hon är i sitt kreativa liv.

– Vad är roligast att göra? Det jag gör för tillfället är mitt svar. Livet är en lång skola och jag lär mig hela tiden om mig själv och världen och samhället och tiden, säger Maloosak The Artist.

Hon kommer från hockeystaden Skellefteå där hon växte upp sedan hon adopterades från Irans huvudstad Teheran vid drygt tre års ålder. Mamman och pappan är lärare och ingenjörer.
– Jag blev väldigt tidigt intresserad av estetik. Jag gillade att skapa, säger hon.

Var det dina föräldrar som inspirerade dig?
– Nej, men de var tillåtande och lät mig fortsätta.


Skellefteå hade inget att erbjuda henne när hon blev lite äldre, så hon åkte till Umeå och studerade design. Därefter Stockholm och Beckmans Designhögskola för mode, form och visuell kommunikation. Det som påverkat Maloosak under hela hans liv är dans, målning, fotografi, film och poesi. Som framgår av bilderna är hon ingen H&M-modell, snarare en "Lady in red"...

– Nej, jag ritar och syr mina egna kläder. Den röda hatten jag har just nu är 20 år gammal. Jag har många hattar, men har bara gjort en till - och den har krympt sedan jag var ute i regnet...

Maloosak har haft många uppmärksammade utställningar och gjort kända installationer sedan debuten 2001 och kallar sig själv en konstnär som arbetar med "samtida konst".

Och så tröstar hon publiken – och kanske sig själv – med dikter. Som:

"Du behöver inte vara rädd,
du är starkare än du tror.
Du kan gå från kulle till berg,
ingenting kan stoppa dig."


Maloosaks nästa projekt är monumentala skulpturer.
– Jag säger inte vad och var, jag är alltid lite hemlig med mig själv, säger hon.

Konstgilets ordförande Ken Kennard var på plats vid Maloosaks föreställning. Han säger:
– Vi är glada att vi lyckades locka Maloosak. Både hon och hennes konst är väldigt speciella. Det visar att konst kan vara väldigt uttrycksfullt.


MÅNGA DOLLAR. Konstnären Maloosak The Artist gästade Konstgillet på Hantverkarna i Stockholm. Ordförande Ken Kennard (längst till höger) var imponerad.


KÄND TAVLA. Maloosak visar en av sina mest kända målningar. Men hon vill helst inte sälja sina verk...


I HEMLIGHET. Maloosak bär på många hemligheter och pratar helst inte om sig själv så mycket.


DAM I RÖTT. Kläder och smycken som ingen annan har – Maloosak är noga med att inte hamna i trender. Därför ritar och syr hon sina egna kläder.