Kungens skomakare "Jag går helst barfota"
En av kvällens höjdpunkter var bekantskapen med beställningsskomakarmästaren Carina Eneroth, 59, en av delägarna till Skomakeriet Framåt – ett unikt skomakeri. Carina Eneroth har nästa år blivit vid sin läst i 40 år. "Jag skaffade en skräddarutbildning från början, men blev skomakarlärling hos en kompis pappas skomakeri 1984", säger hon.
Nu tillverkar och reparerar Carina och hennes skomakarmästarkollega Åsa Rasmussen – samt gesällerna Anna Lindqvist och Emelie Stenlund – skor på beställning. "Det finns förstås fler skomakerier som kan tillverka skor, men de har inte resurser att göra alla typer av skor som vi kan. Vi gör skor till allt från teateruppsättningar till människor som har fått sina fötter krossade i olyckor. Skomakarna inom vården finns, men de tillverkar inte längre skor, utan tar mått och skickar beställningarna utomlands", säger Carina Eneroth.
• Hur stor produktion har ni?
– Om vi kan producera ett par skor i veckan är vi nöjda. Hur lång tid det tar att tillverka ett par skor beror på om det är beställarens första eller tredje eller fjärde skor vi ska tillverka. Det är skillnad på om det är första eller åttonde paret. Första paret tar mycket längre tid att göra eftersom vi måste lära känna kundens fötter och behov. Man vet aldrig om första prototypen är perfekt innan kunden har gått in skorna, berättar Carina Eneroth.
• Vad kostar det att renovera ett par skor?
– Jag känner mig ibland som Roy & Roger i "Macken" som fick frågan "vad kostar det att reparera en bil"... Människor är som galna i att mejla och ställa frågor, men jag har ingen aning om vad det kommer att kosta förrän jag har sett skorna, säger hon.
• Tillverkar du dina egna skor eller går du till skoaffären och köper dina skor?
– Om jag köper skor, så köper jag alltid skorna i second hand-butiker. Jag har cirka 300 par skor som jag använder som referens. Och jag går gärna barfota. Om du går barfota stärker du dina fötter och behöver inte speciella skor.
• Hur ska man sköta sina skor för att de ska hålla och vara fina?
– Man ska byta skor ofta – inte gå i samma skor dag efter dag. Därför bör man ha minst tre par skor i omlopp. Viktigt är också att byta innersulan och låta både innersula och skor torka innan man använder dem igen. Det är fukten som är den största boven.
– Sedan är det bra att använda skoblock för att skorna ska behålla formen. Den som är osäker kan komma till våra skoputsarkvällar där vi lär ut hur man bäst sköter skorna, säger Carina Eneroth.
• Du och ditt skomakeri är Kungliga hovleverantörer – så kungen är kanske med på era skoputsarkvällar?
– Nej, kungen har vi inte sett till på de kvällarna. Men vi tar hand om allt på hovet, alla skor i administrationen och i kungafamiljen som vi tillverkar, servar och reparerar, säger Carina Eneroth.
Text & Foto:
TOMMY SCHÖNSTEDT
KLARA FÄRDIGA GÅ... Maria Lindberg Howard (i gul jacka) drog igång frågesporten om Gamla stan.
KALASKUL. Efter vandringen genom Gamla stan samlades deltagarna på Munkbrons Bryggeri, där Hantverkarna bjöd på öl och buffé.
KUNGLIG SKOMAKARE. Carina Eneroth berättade om sitt arbete med att tillverka skor på beställning. Bland kunderna finns kungafamiljen och därför har hon titeln Kunglig Hovleverantör.
VI VANN! Ninni Hellströms och Carina Kennards lag vann frågesporten.
SKÅL FÖR HANTVERKARNA! Föreningens nya vd Mari-Louise Franzén fyllde glaset med Trocadero och skålade för föreningens framtid.