MENY
Flera hantverkstraditioner till Sveriges förteckning

Flera hantverkstraditioner till Sveriges förteckning

31.05.2024 | Karoline Sandar
Tagelspinnande, ryaknytande, spånfågeltäljning och fler hantverk väntas skrivas in på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Detta efter att ha lämnats som förslag till Institutet för språk och folkminnen.
Den 30 maj utökas Sverige förteckning över immateriella kulturarv med 13 nya kulturarv – med allt från mattraditioner, hantverk, umgängesformer till musik och dans. Många av nytillskotten är hantverkstraditioner. Det handlar om tagelspinnande, ryaknytande, spånfågeltäljning, Hälsinglands schablonmålning, flamskvävning, delsbosöm, knyppling och ett flertal korgtekniker, till exempel hasselkorgar och enekorgar.

Förteckningen sköts av myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof) och är en del av Sveriges arbete med Unesco-konventionen om tryggandet av det immateriella kulturavet. Enkelt uttryckt kan immateriella kulturarv vara traditioner och kunskaper som förs vidare mellan människor, till exempel hantverk, traditioner och berättelser. 

Enligt Unescos konventionstexten är immateriella kulturarv ”sedvänjor, framställningar, uttryck, kunskaper och färdigheter som samhällen och grupper erkänner som utgörande del av sitt kulturarv”. Läs mer om Institutet för språk och folkminne här!