Är du sugen på att bli en av de många tusen utställare på nästa års Vårsalong på Liljevalchs? Du behöver inte vara en känd artist – bidraget är anonymt tills juryn säger ja. Så var det också för rapparen och artisten Petter Askegren, 48. Juryn hade ingen aning om hans färdigheter med penseln."/>
MENY
VÅRSALONGEN PÅ LILJEVALCHS

VÅRSALONGEN PÅ LILJEVALCHS

28.02.2023 | Tommy Schönstedt
Är du sugen på att bli en av de många tusen utställare på nästa års Vårsalong på Liljevalchs? Du behöver inte vara en känd artist – bidraget är anonymt tills juryn säger ja. Så var det också för rapparen och artisten Petter Askegren, 48. Juryn hade ingen aning om hans färdigheter med penseln.
Petter Askegren är en av de 4 035 som ansökt om att få sina verk utställda i årets upplaga av Vårsalongen – ett av de mest populära arrangemangen för Konstgillets medlemmar.
I år var det - som vanligt - två fullbokade besöksgrupper från Konstgillet i Stockholms Handverksförening, Hantverkarna.
Guide var Maria Alsén.
– Vi är väldigt spända och tycker att det ska bli så häftigt att visa årets upplaga av Vårsalongen, säger hon.

Det är inte många som känner till Petters orubblighet. De flesta känner honom som en populär musiker och rappare. Han är just nu på turné, men börjar tröttna på ekorrhjulet i musikbranschen och vill fokusera på konst också. På Vårsalongen har han två akvareller föreställande tunnelbanan i Skärmarbrink och Hallunda.

– Juryn valde ut några av mina verk, vilket betyder mycket då de inte ser eller får veta vem som målat tavlorna. Jag ska ha två utställningar 2023, så jag balanserar målningen med musiken nu, mest 50-50 procent, sa han inför sin turné. Om att skicka artiklar anonymt. Maria Alsén påminner om den kände konstnären KG Nilsson, 81, som finns representerad på Moderna museet, Nationalmuseet, British Museum i London och en rad andra museer i Sverige och utomlands.

– När han anonymt skickade in några bidrag till Vårsalongen tyckte juryn att den här artisten var bra på att plagiera KG Nilsson. Det var på gränsen till att inte släppas in i utställningen, säger Maria Alsén. I år sökte drygt 4 000 artister och endast 159 fick plats.
– Fler och fler sökande varje år. Vi förstår inte var alla konstnärer i Sverige bor, säger Maria Alsén och tillägger:
– Det är väldigt stökigt i årets utställning; mycket krig och élände, men det är så det ska vara. Utställningen är en spegel av vår tid.

Konstgillets medlemmar uppskattade Vårsalongen. Ordförande Ken Kennard säger:
– Man vill verkligen aldrig missa vårsalongen och besöket på Liljevalchs kommer att etsa sig fast i mitt minne. Maria Asén påminde om att Konstgillets besök ägde rum den 28 februari – dagen för 37 år sedan som Olof Palme mördades på Sveavägen. De flesta kommer ihåg vad de gjorde och var de var den natten.
• Vad gjorde du, Maria?
– Jag jobbade i en kiosk då och hade gått hem från jobbet när mordet skedde. Min mamma ringde senare och berättade att Olof Palme hade dött.

Rapparen Petter Askegren är också artist. På Vårsalongen har han några bidrag, bland annat en akvarell föreställande tunnelbanestationen i Hallunda.

Maria Alsén var årets högt ansedda guide på Vårsalongen.


Sven Teglund har målat vad han kallar "Släktträd".


Miles Conradi ställde ut Lego – jo, det är också konst.


Sven Teglund visade bland annat hur en mindre hackspett matar sina ungar.