MENY
Konstgillets historia

Konstgillets historia

Konstgillet tog sin början på en resa till Krakow med Hantverksföreningens medlemmar 2008. Dåvarande ekonomichefen Anders Höglund och dåvarande skolchefen Jens Vollmer med fruar konstaterade att Hantverksföreningen saknade en förening där man kunde ge Hantverksföreningens medlemmar kunskap om olika typer av konst. Bakom de tankarna låg naturligtvis det berömda Hantverkslotteriet som under väldigt många år gladde de lottköpare som hade turen att vinna.
Det var långa köer för att få tag i nya lotter - eller som många gjorde - omsatte samma lottnummer gång efter gång. Hantverksföreningen sålde lotter till allmänheten, dragning skedde flera gånger om året. Priserna köptes in av en inköpsgrupp som var konstvetare, ingenting fick köpas in som inte var av högsta kvalitet.

Lotteriet lades så småningom ned, dels på grund av dålig lönsamhet och dels för att andra typer av lotterier och spel tilltog. Spelen ökades genom Tipstjänst och Penninglotteriets olika lotterier. Då ekonomin var dålig för lotteriet kunde inte den utomordentliga kvaliteten upprätthållas och beslut togs därför att lägga ner lotteriet.

Nedläggningen av Hantverkslotteriet skedde inte utan protester. Mest högljudda var hantverkare och konsthantverkare som varit eller skulle kunna bli leverantörer av produkter till lotteriet. Hantverksföreningen hade på lager en hel del lotterivinster kvar sedan nedläggningen, och i och med att Konstgillet inom Hantverksföreningen startade så kunde dessa fina vinster som inte hämtats ut åter lottas ut.

Konstgillets första aktivitet var Liljevalchs vårsalong 19 mars 2009, vilket också än i dag är en av de mest populära aktiviteter. Allt eftersom antalet medlemmar blivit fler har Konstgillet utökat aktiviteterna till c:a fyra på våren och fyra på hösten, inkl. årsmötet där utlottningen sker av inköpta konstverk. 

Konstgillet får aktivitetsbidrag från Hantverksföreningen vilket vi är mycket tacksamma för. Detta gör det möjligt att till varje aktivitet ha duktiga och kunniga guider vilket betyder väldigt mycket för helhetsintrycket.

..