MENY

"JAG HAR EN BUNT MED LARS LERIN..."

19.10.2023 | Tommy Schönstedt
Hon inledde sin karriär när hon var 18 år.
Och fortfarande håller hon för trycket...
Siv Johansson, 82 – en av branschens stora – är still going strong.
– När jag testade att trycka kom konstnär efter konstnär och ville ha min hjälp, säger hon.
Siv Johansson har mer än 50 års erfarenhet och kunskap om koppartryck. Hon är också en av de allra mest anlitade tryckarna av kända konstnärer som Lena Cronqvist och Lars Lerin – och numera har också yngre konstnärer sökt sig till Sivs tryckeri i källaren till ett boningshus i Hammarbyhöjden i Stockholm.

Trycket (!) var hårt på att få komma med på de tre visningarna som Konstgillet i Hantverksföreningen paxade härom kvällen. Och ingen blev besviken på Siv Johanssons smittande glädje och engagemang i konsten att trycka grafiska blad. En djuptryckpress från 1800-talet drivs av Siv Johanssons handkraft – och har så gjort i många, många år.

Hon berättar: – När jag var 18 år utbildade jag mig till konstnär och studerade i Amerika. När jag kom hem var det en tryckare som undrade om jag kunde hjälpa till, och på den vägen är det. Jag tänkte att det nog var lättare att försörja mig på att vara koppartryckare än att vara städerska...

– Sedan kom den ena konstnären efter den andra och ville att jag skulle trycka deras konst. Därför blev jag tryckare i stället för konstnär. Fast nog är det konst som Siv Johansson håller på med. Och utan hennes yrkesskicklighet hade till exempel Lena Cronqvists och Lars Lerins bildvärld till grafik i yppersta klass. Siv har bland annat tryckt Lena Cronqvists två sista bilder innan hon blev helt blind. Det är en upplaga på bara 15 exemplar.

Du behåller väl en del grafiska blad sedan du hjälpt konstnären? – Jo, jag har väl 1 000 Lena Cronqvist. Och hemma har jag en bunt med Lars Lerin, säger Siv Johansson och måttar två, tre centimeter mellan tummen och pekfingret.


DRAR EN VALS. I mer än 50 år har Siv Johansson anlitats av kända konstnärer. Den gamla tryckpressen som hon använder är från 1800-talet. Och är lika still going strong som Siv...


HÖGT TRYCK. Det var många i Konstgillet som ville uppleva hur en av Sveriges skickligaste koppartryckare arbetar.