MENY
”BANKSYS KONST GJORDE OSS VÄLDIGT BERÖRDA”

”BANKSYS KONST GJORDE OSS VÄLDIGT BERÖRDA”

24.01.2024 | Tommy Schönstedt
Inget snack om saken – det blev en stor succé för utställningen ”The mystery of BANKSY a genius mind”. På bara några månader kom fler än 50 000 människor till utställningen i Stockholm. Härom dagen var det Konstgillets 40 medlemmars tur i Stadsgårdsterminalen.
– Jag blev väldigt berörd, säger Anna Kamara som sitter i Konstgillets styrelse.
Vem är förresten Banksy? Är det en enda konstnär, en man, en kvinna eller är de rent av flera konstnärer som döljer sig bakom pseudonymen Banksy?
Ingen vet säkert. Många tror, eller är närmast övertygade om att Banksy kommer från Yale i närheten av Bristol och att han är född 1974. Tidningen Mail on Sunday har hävdat att hans rätta namn är Robin Cunningham. 

Konstverken är oftast fyllda av satir med tonvikt på politiska frågor, kultur och etik. Temat är också rättvisa och fred. För många är upplevelsen stark – nästan som en spark i magen när man tittar på Banksys målningar och grafittikonst. Konstverken betingar numera ett väldigt högt värde. Tavlan med två poliskonstaplar som står tätt intill varandra och kysser varandra gick för 575 000 dollar på en auktion.Anders Höglund, som startade Konstgillet, berättar:
– Jag har en kompis som var här, men han kunde inte titta sig mätt. Efter en genomgång av utställningen gick han och åt lunch – och sedan gick han en vända till och tittade på konsten.

Anna Kamara, till vardags tapetserare och inredningsexpert, var märkbart tagen när hon sett utställningen.
– Den är väldigt berörande. Hela utställningen handlar om antikrig och fred. Vi lever ju just nu i en pro-krig-tid, därför känns Banksy så berörande, säger Anna Kamara.Lena Johansson och hennes man Christer Cronqvist är flitiga besökare vid Konstgillets evenemang (Christer är för övrigt sekreterare).
– Jag tycker att det känns nyttigt att titta på utställningen, som samhället ser ut idag tolkar han det bra. Banksys konst får människor att reagera, säger Lena Johansson.Konstgillets ordförande Ken Kennard, uppvuxen i England, berättar:
– Jag är imponerad över Banksys insikt i politiken och hans påhittighet. Förutom att han – eller om det är flera – är en duktig konstnär och är fantastisk på att känna av stämningar i samhället och spegla det i konsten.
– Jag tänker bland annat på soldaten som kastar en blomkvast i stället för en handgranat. Och mannen som kissar på muren.
Banksy kommer sannolikt från Bristol i sydvästra England. En del av hans konst finns kvar och jag har varit där på en rundvandring. Det var också en fantastisk upplevelse.

Ni minns vad Anders Höglund sa om hans kompis. Vad sa Anders sedan han sett utställningen?
– Jag kände inte som min kompis, jag tyckte det var alldeles för många intryck – för många konstverk helt enkelt. Men Banksy hade en fantastisk produktion – och allt med en knorr.


Ett av Banksys verk är ett screentryck, ”Di Faced Tenners”, föreställande tiopundsedlar med prinsessan Dianas ansikte istället för drottning Elizabeths.


”Soldier and Girl Bethlehem II” är en provokativ och tankeväckande bild.

Text & foto:
TOMMY SCHÖNSTEDT