MENY
Vackra verk från Hantverksföreningens hantverkslotteri sålda på Stockholms Auktionsverk
Sekretär från 1927 av Axel Einar Hjort

Vackra verk från Hantverksföreningens hantverkslotteri sålda på Stockholms Auktionsverk

15.05.2023 | Karoline Sandar
I helgen såldes två imponerande verk från Stockholms Hantverksförenings hantverkslotteri på Auktionsverkets slagauktion. Hantverkslotteriet startades redan 1868 och var enormt populärt i staden. Inledningsvis var syftet med lotteriet att finansiera hantverksföreningen, men kom att bli intressant för allmänheten för god design och hantverk i heminredningen. Det blev en slags folkbildning om kvalitet och stil där kända arkitekter bjöds in att rita vissa bestämda möbler för lotteriets räkning.
Bland de flitigaste formgivarna fanns Carl Malmsten, Carl-Axel Acking, Elias Svedberg och Axel Larsson. Ritningarna från lotteriet finns fortfarande kvar i Hantverkarnas ritningsarkiv. Hantverksföreningen tvingades upphöra med lotteriet 1974 då ny koncession vägrades föreningen. Men den viktigaste avsikten med lotteriet - att skaffa föreningen ett hem och en permanent utställningsplats - kunde förverkligas redan 1869, bara ett drygt år efter att lotteriet startade. Huset var ett vackert stenhus i tre våningar och låg vid Brunkebergs torg. Det blev välbekant för hela Stockholm som de la Croix´ Hotell och var en samlingspunkt för både sällskapsliv, banketter, välgörenhetsbasarer och sammanträden.

I dagarna såldes två möbler på Auktionsverkets slagauktion; en sekretär från 1927 av Axel Einar Hjort och en fåtölj ”Trienna” som ingick i NK:s Triva-serie under namnet ”Acking”.