Gesäll- och mästarbrevsutdelningen 2020

Här hittar du som är gesäll- eller mästare information om årets utdelning.

Informationen byggs på kontinuerligt, så kom gärna tillbaka.

Vad är väl en Gesäll- och mästarbrevsutdelning i Blå hallen?

Så här års brukar vi i Stockholms Hantverksförening ha fullt upp med förberedelserna av Gesäll- och mästarbrevsutdelningen. I år kan vi tyvärr inte välkomna dig och dina nära och kära till Blå hallen, som vi hade velat. Istället tar vi Gesäll- och mästarbrevsutdelningen hem till dig. Tillsammans med dig vill vi göra Gesäll- och mästarbrevsutdelningen så festlig som möjligt, även om du får ditt brev hemskickat nu.

Om Gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Årets gesäll- och mästarbrevsutdelning blir en livesändning onsdag den 4 november kl. 18.00, där du och de andra brevmottagarna står i centrum. Precis som vanligt har du möjlighet att visa upp ditt gesäll- eller mästarprov och precis som vanligt kommer du att kunna visa upp ditt gesäll- eller mästarbrev för publiken.

 

Hemskickade brev

Du som har anmält till Hantverksrådet att du vill ta emot ditt gesäll- eller mästarbrev i Stockholm har fått ditt brev skickat till den adress du angav till Hantverksrådet. Breven skickades från Stockholm den 7 oktober.

Har du inte fått ditt brev? Kontakta oss via gmu[at]hantverkarna.se.

Har ditt brev blivit skadat i transporten? Kontakta oss via ovanstående adress. Vi kommer då att skicka ett nytt brev till dig. Vi gör även en reklamation till Postnord.

 

Medaljer

Inom vissa yrken delas medaljer ut till framstående gesäller. Medaljerna skickades ut den 2 november.

 

Välj hur du vill delta

Det finns två olika sätt att delta:

  1. Samla familjen framför en skärm och sätt på webbkameran. Någon gång under sändningen kommer vi att koppla upp er via videosamtal (”Zoom”), så att ni får möjlighet att prata med vår programledare och visa hur ni firar ditt brev. Du behöver inte ha någon speciell programvara, utan du kommer att få en webblänk och tydliga instruktioner.
  2. Skicka in foton och eller filmer på dig och gärna även ditt gesäll-/mästarprov. Dessa visas sedan under sändningen. Du är naturligtvis välkommen att skicka in foton/filmer på ditt gesäll-/mästarprov även om du är med live via videosamtal.

Så anmäler du dig och sista anmälningsdag

Längre ner på den här sidan anmäler du dig till ett av två ovanstående alternativ. Där skickar du också in eventuella filmer och foton. Senast den 25 oktober (nytt datum!) behöver vi din anmälan.

 

Vem kan anmäla sig?

Det är endast du som har fått inbjudan från Stockholms Hantverksförening som kan anmäla sig för att medverka i sändningen via videolänk eller via inskickade filmer/foton.

 

Att gå nerför en trappa

Den långa trappan i Blå hallen är världsberömd och det är en stor händelse i varje hantverkares liv att få skrida ner för trappan tillsammans med flera hundra andra hantverkare inför mottagandet av sitt brev. I år kan vi inte erbjuda något trappskridande i Blå hallen, men vi vill be dig att gå nerför en trappa – vilken som helst, kort eller lång spelar ingen roll – och låta någon filma det. Filmen ska vara högst 10 sekunder lång. Skicka sedan in filmen när du anmäler dig.

 

Den 4 november – Hantverkets dag

Duka upp något gott att äta och dricka den 4 november och samla dina nära och kära – på vettigt avstånd naturligtvis – och följ med i livesändningen! De som du inte kommer att kunna ha på plats nära dig kan följa sändningen ändå, oavsett var i världen de befinner sig. Vi har inga begränsningar i antalet gäster (till skillnad från Blå hallen som bara har 1 200 platser) så i år kan du bjuda in alla du känner och några till, att ta del av vad du har presterat som hantverkare.

Vi önskar dig, din familj och dina vänner varmt välkomna till Gesäll- och mästarbrevsutdelningen 2020!

 

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden skickas till utvald media i de län varifrån gesäller och mästare kommer. (Vi utgår från den adress som har uppgetts till Hantverksrådet.)

Här kan du läsa våra pressmeddelanden. >>

Årets gesäll

En av höjdpunkterna under Gesäll- och mästarbrevsutdelningen är utnämningen av Årets gesäll. Utnämningen brukar generera mycket positiv publicitet, för såväl den utnämnda gesällen som hantverket. Utöver äran får Årets gesäll ett stipendium på 20 000 kronor.

Kriterier

Stipendiet Årets gesäll ska användas till gesällens vidareutbildning. Stipendiet ska alltså i första hand användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar. I andra hand uppmärksammas de som vill utveckla sitt gesällarbete/prov. Du ska ha varit eller vara verksam och/eller ha utbildats i Stockholm. Stipendiet kan inte användas för att starta eget företag.

Inspiration

Starke Adolf. Den jublande glada. Den coola. Hur ser du ut när du äntligen får hålla ditt gesäll- eller mästarbrev i händerna för första gången? Låt dig inspireras av tidigare brevmottagare.

Format för filmer och foton

Du behöver inte ha någon särskild kamera för att kunna skicka in filmer eller foton. En mobilkamera räcker gott.

Vi kan ta emot de flesta av de vanligaste formaten för filmer och foton. Du kan ladda upp dem - och även anmäla dig - direkt från mobilen.

Filmerna ska vara högst 10 sekunder långa.

Anmälan är nu stängd

Nu har anmälan stängt för att medverka i den digitala Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen.

Vi kommer snart att lägga ut en länk till direktsändningen som sker den 4 november kl. 18.00.

Frågor?

Har du frågor som den här sidan inte ger dig svar på?

Kontakta oss via gmu[at]hantverkarna.se.