Vem vill ha corona hair cut resten av livet?

2020-04-30

NICOLES BLOGG | Nicole har pratat hållbart hantverk i radio och föreningen har haft sitt allra första digitala årsmöte.

På armlängds avstånd. Nicole intervjuas av reportern Sara från P4 Radio Stockholm.

Det har kommit ett nytt uttryck de senaste veckorna: ”corona hair cut” som syftar på de frisyrer folk har nu när de istället för att gå till frisören har klippt sig själva eller blivit klippta av en familjemedlem eller inte klippt sig alls. Troligtvis vill ingen inte fortsätta på det spåret när karantänlivet är över.

I går morse intervjuades jag av P4 Radio Stockholm. De hade fångat upp vårt initiativ Hållbart Hantverk och ville veta mer. Coronapandemin har ställt till det rejält för Stockholms hantverksföretag, inte bara frisörer. Budskapet till lyssnarna var klart: stötta din lokala hantverkare nu. Risken är annars att de inte finns kvar när du behöver dem när vi kan börja återgå till ett mer normalt liv. Då blir det inte bara coronafrisyr utan även coronaskor, coronatapeter och coronahus en lång tid framöver. Listan är nästan lika lång som listan över hantverksyrken.

Lyssna på inslaget här >>

Vi inom Stockholms Hantverksförening har försökt stötta våra medlemmar så mycket vi bara kan – och det fortsätter vi såklart med. På hemsidan finns bra länkar för dig som har hantverksföretag, vår jurist finns tillgänglig att svara på frågor till exempel om hur olika ansökningsblanketter fylls i och vi inrättade snabbt ett eget nödstöd. Vi är självklart medvetna om att stödet ensamt inte räcker, men hoppas att det är en av ”många bäckar små” som ska hjälpa ett behövande företag genom krisen.

Till syvende och sist handlar det nu som tidigare om att konsumenterna måste välja att köpa av sina lokala hantverkare. Det är ett av de mest hållbara val de kan göra. Och det handlar så klart inte om att bara konsumera nytt. Det handlar om att lappa och laga, renovera och underhålla det man har. Att köpa så bra kvalitet ens egna ekonomi tillåter och sedan vårda det med hjälp av hantverkare. Det är hållbarhet på riktigt.

Så här kan du som medlem hjälpa till i initiativet och hjälpa konsumenterna till mer medvetna val:

  1. När du gör inlägg på Instagram, tagga dem med #hållbarthantverk. (Och glöm inte att vi fortfarande använder #riktighantverkare också!)
  2. Tipsa oss på kansliet när du gör saker som borde platsa under Hållbart Hantverk. Som du kan se på sajten har vi filmer och intervjuer med några medlemmar.
  3. Ansök om att synas på Sökhantverkare.se. I höst kommer vi att göra en kampanj för att allmänheten ska få veta att de hittar de bästa hantverkarna (det vill säga medlemmarna i Stockholms Hantverksförening) på sökhantverkare.se.

Avslutningsvis vill jag berätta om årsmötet som vi höll digitalt förra måndagen. Det var första gången i föreningens 173-åriga historia som det hände. Som väntat var det färre deltagare än vid våra vanliga årsmöten, men oavsett känns det riktigt bra att kunna genomföra stämman även i dessa coronatider och att vi är en förening som klarar av att anpassa oss till de förutsättningar som gäller här och nu. Extra roligt är ju att vi nu har nya stadgar på plats, vilket ju innebär att vi nu har ritat om vår karta att återspegla dagens Sverige och Stockholm.

Det här innebär att vi nu kommer att kunna öppna upp för nya medlemskategorier. Till exempel kommer vi snart kunna öppna för stödmedlemmar, det vill säga personer som inte är hantverkare men som gillar hantverk. De kommer självklart att få tips om Stockholms bästa hantverkare (fortfarande ni!) och kommer att bjudas in till särskilda evenemang. Det här är personer som är intresserade av god kvalitet, hållbarhet och arbetet bakom riktigt hantverk. Kort och gott: er blivande fanclub. Just nu håller vi på och arbetar fram processerna för de nya medlemskategorierna. Det handlar till exempel om hur de ska kategoriseras i medlemssystemet och hur och när betalning ska ske. Så snart det är klart berättar jag mer.

Vi hörs!

Nicole

Dela