Tapetserare i direktsänd radio

2018-07-10

AKTUELLT | Tapetserarna Pia Mills, Mills Tapetserarateljé, och Klara Gunneström, studerande på Carl Malmsten, intervjuades av P4 Radio Stockholm - på plats i Pias verkstad på Söders höjder.

Tapetserargesäll Pia Mills intervjuas i direktsändning av P4 Radio Stockholms Dejan Cokorilo.

Förra veckan offentliggjordes vilka som får ta emot J.L. Eklunds Hantverksstipendium i år. Klara Gunneström, studerande på Carl Malmsten vid Linköpings universitet, är en av de 59 unga hantverkare som får dela på 1,575 miljoner kronor. Hon berättade för P4 Radio Stockholms reporter Dejan Cokorilo, att stipendiet betyder mycket för henne. Klara kommer nu att påbörja sitt tredje och avslutande år på skolan och har siktet inställt på både examensprov och gesällprov.

Tapetserargesällen Pia Mills sitter i stipendiekommittén och kunde berätta att J.L. Eklund 1939 inrättade en stiftelse till vilken han donerade en miljon kronor - mycket pengar på den tiden - för unga hantverkares förkovran i yrket.

Reportaget direktsändes direkt från Pias verkstad som hon delar med tapetserarmästare Bengt Pettersson, vars pappa 1915 grundade firman, som troligtvis är Sveriges äldsta nu verksamma tapetserarverkstad.


J.L. Eklund-stipendiaten Klara Gunneström intervjuas av P4:s Dejan Cokorilo.

Dela