Nicole summerar 2020

2020-12-21

NICOLES BLOGG | Om 2019 handlade om att ”knyta skosnörena” var 2020 det år Stockholms Hantverksförening lämnade startblocken. Transformeringen till ett STHF anpassat till vår tid började synas även för er medlemmar. Inte minst genom de historiska stadgeändringarna som genomfördes i början av året.

Foto: Adobe Stock.

SIFO-undersökningen vi genomförde visade tydligt att stockholmarna – i synnerhet de yngre – vill leva mer hållbart, men de vet inte hur. Den visade också att föreningen inte är känd mer än för ”de närmast sörjande”. Det blev avstampet i varumärkesarbetet.

Undersökningen öppnade många dörrar för oss politiskt och vi kunde synas i sammanhang där vi inte synts tidigare. Det var vitt skilda medier som bland annat Femina och Dagens Industri.

I februari gick vi ut i Hantverksakademins kampanj ”Det finns ett före och ett efter Hantverksakademin”. I kollektivtrafiken och på Kulturtavlorna syntes vi runt hela stan. Och kampanjen fortsatte på sociala medier. Vi kunde tydligt se effekterna av kampanjen:

  1. Fler besök än någonsin på hantverksakademin.se i samband med kampanjen.
  2. Nästan dubbelt så många sökanden till utbildningen som förra året, vilket medförde att klassen var fylld redan i början av sommaren. Det har aldrig hänt förut.
  3. Vi kunde till och med ta in ett antal extra lärlingar på de extraplatser vi tilldelades.

För ett år sedan kunde inte någon förutspå att en pandemi skulle lamslå, inte bara vår stad, utan hela världen. Vi fick snabbt ställa om både vårt eget årsmöte och den riksstämma vi skulle arrangera under våren. Digitala möten har nu, i slutet av 2020, blivit vardagsmat för de flesta. Under våren var vi pionjärer i arrangemang av digitala årsmöten.

Under våren lanserades också Hållbarthantverk.se med reportage om hantverkare och filmer. Vår slow-tv blev särskilt omnämnd av TV 4:s Nyhetsmorgon. Flera filmer har lanserats på plattformen under året: läderhantverk, krukmakeri och bokbinderi, för att nämna några.

Under hösten fortsatte vi på det digitala temat och kunde arrangera världens troligtvis första digitala gesäll- och mästarbrevsutdelning. Ett arrangemang som var mycket uppskattat av deltagarna. Även media uppmärksammade utdelningen. Sveriges största radiostation, Radio Stockholm, gjorde till exempel sitt fjärde reportage bara i år om oss!

Vi var också en av de första som fick ett möte med regeringens coronasamordnare för småföretagare och kunde därmed säkra att småföretagare och hantverksföretagare inte glömdes bort i de stödpaket som togs fram.

Det var inte bara en digital omställning som gjordes. Vi fick mängder av frågor från er medlemmar och lade självklart oerhört mycket tid på att ta hand om dessa. Frågorna kunde handla om allt från olika stödåtgärder till om man kunde tvinga kunderna att ha munskydd på sig. Snabbt kunde vi också initiera ett nödstöd till medlemmar som hade blivit drabbade av coronans effekter. Första stödet kunde betalas ut redan i april.

Inget av detta hade blivit möjligt om det inte vore för de fantastiska medarbetarna på kansliet. De har alla ett otroligt engagemang och kunnande inom sina respektive specialistområden.

Jag har under de senaste två åren tillsammans med styrelse och kansli lagt en grund i det viktiga arbetet med att synliggöra hantverket och hantverkarna för såväl konsumenter som makthavare – det är nu dags för någon annan att ta vid. Min sista dag på Hantverkarna blir den 31 januari. Mina nya utmaningar kommer vara hos EKN (Exportkreditnämnden) som chef för affärsområdet infrastruktur och telekom som är den största affären för EKN, vilket ska bli en superspännande utmaning!

Med det önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Nicole

Dela