Konstgillet i skattgömman

2019-04-16

KONSTGILLET | I skydd av mörkret smyger vi in och tar trapporna ned till Stockholms okända skattkammare. I källaren på gamla Skatteskrapan på Söder finns den – Sveriges största samling av litografier. – Jag har 30 000 litografier i lagret, säger Robert Emanuel Fredriksson, 50, som äger Södermalms konsthall.

SKATTKAMMARE. Robert Emanuel Fredriksson driver Södermalms konsthall med 30 000 litografier i lagret. Härom dagen berättade han för Konstgillets medlemmar.

Det var till Södermalms konsthall som Konstgillet var inbjudet härom dagen – mer än 40 medlemmar lyssnade till Robert Emanuel Fredrikssons berättelse om hur pappa Gösta flyttade från Hallviken i Jämtland och kom att bli stentryckare av litografier och egen företagare.

Och lämnade över till sonen Robert.

Andranamnet Emanuel är vad han signerar sina tavlor med, ty Robert Emanuel målar också tavlor, företrädesvis motiv som handlar om Hammarby IF och USA.
– Pappa kom till Stockholm 1958 och började som brevbärare, men lockades av ett jobb som lärling på Nacka konsttryckeri, där han i fyra år fick slipa om stenarna från färg och ojämnheter efter varje tryckning av litografier, berättar Robert Fredriksson.

Så småningom startade hans pappa Grafiktryckarna i Nacka och så småningom Nacka stentryckeri vid Järla sjö, där det i dag är bostäder.
– Där hade han kända konstnärer som Peter Dahl, Lasse Åberg och Ardy Strüwer.

– Peter Dahl var alltid schyst och trevlig. Lasse Åberg som var en av mina tv-idoler var inte alltid så munter när han jobbade med sina litografier. Samma sak med Ardy Sreüwer, säger Robert Fredriksson.

På 90-talet åkte han runt och knackade dörr för att sälja litografier.
– Fick jag in foten och berättade att jag hade litografier av Peter Dahl, så fick jag nästan alltid sälja, säger han.
Nu är det inte många som trycker med den gamla tekniken där man använder tunga kalkstenar.
– Det är ett utdöende hantverk, nu sker mycket av tryckningen av konst med digital teknik. Man fotograferar konstverket, bearbetar bilden i datorn och trycker i en digital utskrivare. Det gör också jag, säger Robert Fredriksson.

Men kvar har han 30 000 litografier av kända konstnärer i sin hemliga skattkammare.
Men säg det inte till någon …


STORT INTRESSE. Många medlemmar i Konstgillet ville titta på all konst i konsthallen i Skatteskrapan.


FÖRST I BAREN. När Robert Emanuel serverade smörgåsar och vin var Konstgillets eldsjälar Ewy och Anders Höglund inte sena att hugga in på läckerheterna.


KÖPTE TAVLA. Ingalill och Egon Magnusson njöt av konsten och köpte en vacker litografi.


VETERANMÖTE. Maud Furusjö och Hans Alktun har många fina minnen från Konstgillet. En hemlis: Hans har målat över en X-et-tavla ...


HAMMARBYXAN. Kan ni gissa vilket lag som konsthallens ägare, herr Fredriksson håller på …

NÄR DET BEGAV SIG. Från vänster Peter Dahl, Robert och pappa Gösta Fredriksson när de firade att en tryckning var färdig.

Dela