Hon vågade följa sin dröm – och fick besök av Konstgillet

2020-09-15

KONSTGILLET | Många människor drömmer om att göra saker – och så fastnar det i en dröm. Men för Elinor Pilebro, 58, är det precis tvärtom. Hon längtar efter silver, hon längtar efter färger, hon längtar efter lera – och så sätter hon igång. Härom dagen bjöd hon in Konstgillet till sin trädgård. Alla gick därifrån med ett leende på läpparna.

VÅGAR SATSA. Elinor Pilebro, 58, är personalaren som blev silversmed och akvarellmålare. Nu ställer hon ut i familjens orangeri i Spånga.

Konstgillets förra ordförande Eva Ölwing hade turen att springa på Elinor Pilebro från Spånga på en konstmässa, och frågade:

– Kan vi få komma hem till dig och titta på din konst? Och vill det sig väl ska vi köpa några alster till vår årliga utlottning.

– Självklart är ni välkomna. Vi har just inrett familjens orangeri som är vår utställningslokal, sa Elinor Pilebro.


DUKAT OCH KLART. Konstnärens man, Christer Isehag, 60, (stående till höger) dukade upp för bland andra (från vänster) Christer Cronqvist, Carina Kennard, nya ordföranden Ken Kennard, Gunilla Ottosson och Mats Ottosson.

Hennes man Christer Isehag, 60 – expert och föreläsare om kommunikation mellan människor – dukade upp ostbricka och dricka under mastodonten till äppelträd och Elinor berättade om sitt liv och sin längtan och glädje:

– Jag var personalare från början, men jag har alltid skapat. Jag hjälpte farmor att färga garn och skölja garnet i Umeälven och farfar snickrade, vilket min pappa fortsatte med.

– Jag gjorde pärlsmycken och var inte sen att haka på när jag fick chansen att gå kvällskurser i silversmide. Sedan gick jag metallinjen på Folkuniversitetet.

Hon tillverkar ringar, halssmycken, armband och mycket mer.


GICK KURSER. Efter ett flertal kurser är Elinor Pilebro idag egen företagare och försöker leva på sin konst.

– Jag har bland annat använt farmors spetsar som jag har valsat in i silvret. Det är ett sätt att bevara gamla mönster, säger Elinor.

Sedan fyra år är Elinor Pilebro också fast i akvarellburkarna och nu är akvarellmåleri hennes huvudsakliga skapande.
På många av tavlorna ser vi fåglar.

– Min man Christer fotograferar fåglar och jag målar fåglar. Min dröm är att vi tillsammans kan ha en utställning, säger hon.NY BRICKA. Ewy Höglund, spindel i nätet på Konstgillet, köpte en bricka med blommor av Elinor Pilebro.

Den som vill se mera av Elinor Pilebro kan besöka Lavallhallen på Stockholms konstsalong i Järla, Nacka i oktober.

Dela

Vill du gå med i Konstgillet?