Hantverksföreningen säljer matta

2019-10-04

AKTUELLT | Den 17 oktober kommer auktionsfirman Phillips i London ha ett riktigt fint huvudnummer på sin internationella designauktion: en gigantisk, handvävd Märta Måås-Fjetterström-matta signerad Barbro Nilsson. Säljare är Stockholms Hantverksförening.

Foto: Phillips

Det är sällan man ser mattor i den här storleken, över 40 kvadratmeter är den. Det är därför extremt få ställen där den kan användas och ännu färre där den kommer till sin rätt. Sedan föreningen flyttade sitt kontor från stora lokaler i Blåsut till betydligt mindre inne i centrala Stockholm för fem år sedan har mattan legat hoprullad i ett magasin, något som inte har varit till mattans fördel. Mattor mår bäst av att användas.

Märta Måås-Fjetterström-mattan beställdes till föreningens styrelserum i dess lokaler på Brunkebergs Torg 1947. Mönstret är helt unikt och har bara använts till just den här mattan. Den är designad av Barbro Nilsson och handvävd av Elsa Paulsson och Gulli Jönsson.

Det är i år hundra år sedan Märta Måås-Fjetterström startade sin verksamhet och det firas bland annat med en stor utställning på Kungliga Slottet i Stockholm. Det råder också Märta Måås-Fjetterström-feber runt om i världen. De som var på årsmötet 2018 kunde höra antik- och designexperten Peder Lamm berätta om ägarna till ett skånskt slott med ett läckande tak. De kunde bekosta omläggning av detta genom försäljningen av en Märta Måås-Fjetterström-matta som de hade liggande på vinden.

   - Representanter för Märta Måås-Fjetterström kontaktade föreningen för att höra om vi var intresserade av att sälja mattan på en stor designauktion. Eftersom mattan inte mår bra av att bara ligga hoprullad i ett magasin och vi inte kan se att den kommer att användas inom överskådlig framtid diskuterade vi saken i styrelsen och tog beslutet att sälja mattan, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening.

Mattan har setts över och renoverats av Märta Måås-Fjetterström i Båstad innan den transporterades till London, där den finns att se 12–17 oktober.

   - Pengarna mattan inbringar kommer att öronmärkas för ett ändamål för Hantverkets bästa. Exakt vad detta blir, om det blir ett pris eller stipendium eller något helt annat, kommer vi att återkomma med. Det beror också mycket på hur mycket mattan går för, fortsätter Stefan Fritzdorf.

Kommer föreningen sälja fler av sina inventarier?

   - Nej, säger Stefan Fritzdorf bestämt. Att mattan säljs beror dels på att den inte används och dels på att det är helt rätt läge att få ut så mycket som möjligt till nytta för hantverket, eftersom Märta Måås-Fjetterström är så aktuell just nu. Risken om vi behåller den är att den till slut blir helt oanvändbar och det är ett kulturhistoriskt mord vi inte vill göra oss skyldiga till.

 

Vill du följa auktionen?

Phillips designauktion äger rum den 17 oktober med start kl. 14.00 brittisk tid (en timme efter svensk tid). ”Hantverkets matta” är föremål nummer 34.

Här kan du läsa hur mattan beskrivs och till och med lägga bud >>

Dela