Fortsättning följer …

2019-09-16

NICOLES BLOGG | Nicole har skakat hand för hållbarhet och träffat medlemmar – och snart är det dags för ännu ett gäng gesäller och mästare att få skrida ner för den pampiga trappan i Stockholms stadshus.

Sedan mitt senaste inlägg i maj har jag haft tillfälle att träffa flera av er, både i Stockholm och ute i landet, till exempel under riksmötet i Halmstad under månadsskiftet maj-juni.

Jag har också träffat hantverkare från hela Norden under det årliga nordiska mötet med de nordiska huvudstädernas hantverksföreningar. Denna gång stod Köpenhamns Hantverksförening som värd. Där kunde vi för första gången gå ut med en gemensam ambition om att arbeta för hållbarhet – ett historiskt handslag. Vi utgick från FN:s globala mål i Agenda 2030.

Agenda 2030 listar 17 mål för hållbar utveckling där alla länder behöver dra sitt strå till stacken. Hållbarhet handlar om så mycket mer än ”bara” miljö. Det handlar även om exempelvis utbildning och infrastruktur. Inga vägar eller hus byggs utan hantverkare, inga kläder eller skor lagas utan hantverkare – och utan hantverksutbildning inga hantverkare.

Trots att de nordiska länderna ligger så nära varandra skiljer sig förutsättningarna för ländernas hantverksföretagare, så för Oslos hantverksförening är det till exempel angeläget att delta aktivt i debatten om miljözoner i staden så att deras medlemmar har möjlighet att ta sig till sina kunder. För Stockholms hantverksförening är det bland annat viktigt med utbildning av hantverkare, så där görs flera insatser. Exempelvis driver föreningen yrkeshögskolan Hantverksakademin och i början av oktober kommer föreningen att arrangera programdagarna ”Skolan möter hantverket” på Skansen. Då kommer niondeklassare som ska välja gymnasium få träffa hantverksutbildningar och yrkesverksamma hantverkare samt prova på olika hantverk själva.

När jag blickar tillbaka på mina första åtta månader har det hänt massor: ny hemsida och ny, uppdaterad Sök hantverkare är kanske det som har varit tydligast för er medlemmar. Nytt eventhanteringssystem är ett annat, så håll utkik i din mailkorg efter inbjudningar till våra evenemang.

Ett annat superviktigt arbete är det som handlar om hur vi fortsätter att vara relevanta – även om 172 år. Arbetet har pågått under hela våren och kommer fortsätta under hösten och även nästa år. Vad kan vi tillföra medlemmarna? Vad kan vi tillföra hantverket? Och hur ska beslutsfattare och andra förstå varför samhället inte klarar sig utan er hantverkare? Det är några av alla de frågor som vi ställer oss och som kommer att resultera i ett antal åtgärder som kan innefatta allt från översyn av vårt erbjudande till kampanjer på stan. Jag återkommer med mer information om det här längre fram.

Jag fortsätter också mina medlemsbesök tillsammans med mina kollegor på kontoret. Det är något som är bland det absolut roligaste och mest stimulerande i mitt arbete. Och det är ju ni medlemmar som vet hur föreningen kan vara relevant och tillföra något för er, så jag vill jättegärna höra era åsikter och se hur er vardag ser ut. Hör av dig om du vill ha besök eller om du har förslag på hur föreningen kan bli ännu bättre!

Under hösten händer ännu mer. Inte minst den årliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus. Jag gick dit på ”studiebesök” förra året, innan jag hade blivit anställd. Det var en riktigt fin tillställning. Så nu ser jag fram emot att kunna välkomna alla duktiga gesäller och mästare tillsammans med mina kollegor och Stockholms Hantverksförenings styrelse – och naturligtvis er medlemmar.

Som sagt, fortsättning följer.

Vi hörs!

Nicole

 

Här kan du läsa mer om Agenda 2030 >>

Dela