Det kreativa året

2020-12-04

NICOLES BLOGG | Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det. 2020 har hittills verkligen lett det påståendet i bevis. Framför allt har året skyndat på den digitala utvecklingen – på gott och ont. De hantverkare som inte var så digitala innan har blivit det i år. Något som inte minst den digitala Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen visar.

Stefan Fritzdorf och Isabelle McAllister samtalar med Årets Gesäll, gitarrbyggaren Markus Westlund under den digitala Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen.

Utdelningen var oerhört lyckad och uppskattad och lyfte fram gesällerna och mästarna på ett helt nytt sätt. Den ”vanliga” i Blå Hallen brukar vara pampig, men där finns inte möjlighet att lyfta fram var och en av deltagarna och deras hårda väg till gesäll- eller mästarbrevet.

Nu fick programledaren Isabelle McAllister möjlighet att byta några meningar med var och en. De jag främst kommer bära med mig är de glada frisörsystrarna Papoli från Värmland och rustningsmakarmästaren Albert Collins, den första på över 200 år, som hade samlat familjen till ett riktigt firande hemma i Sörmland.

Vi fick också se bilder och filmer på gesäll- och mästararbeten och fick höra om arbetet bakom dem. Det må vara olika hantverk, men det som förenar hantverkare är passionen för yrket och stoltheten i arbetet. Mina kollegor på kansliet och jag har erfarenhet från många olika branscher och vi är eniga i att få yrkesarbetare har sådan stolthet som riktiga hantverkare.

Missade du livesändningen av Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen? Se den här >>

Nu är viktigare än någonsin att hålla ihop. Därför kommer vi efter nyår att publicera en medlemsmatrikel med våra medlemsföretag på ”Mina sidor” på hemsidan, så att det blir lättare att hitta andra medlemmar i föreningen. Om du inte vill att ditt företag ska synas i matrikeln, kontakta kansliet.

Pandemin har slagit lika hårt som den har slagit orättvist. Regeringen har portionerat ut olika stöd. En del har varit till hjälp, andra inte och en del har varit mer eller mindre omöjliga att söka. Jag vill i alla fall tipsa om sajten Verksamt.se, där det finns aktuell information om både restriktioner och olika stöd.

Verksamt.se >>

Glöm inte att du som är medlem i Stockholms Hantverksförening kan söka vårt nödstöd.

Läs om Stockholms Hantverksförenings nödstöd >

Håll ihop, håll ut och håll avstånd!

Nicole

Dela