2019 – det första året i resten av Hantverksföreningens liv

2019-12-20

NICOLES BLOGG | Det var länge sedan hantverk var så hett som det är nu. Efter ett drygt sekel i skamvrån är hantverket tillbaka både i designvärlden och i allmänhetens medvetande.

I framtiden – när vi har insett att tillväxt inte är lösningen på mänsklighetens alla problem – kommer småskaligt hantverk att spela en central roll. Det budskapet fick de medlemmar som var på årsmötet i våras med sig under Dennis Dahlqvists succéföreläsning.

Vi märker det överallt i samhället att det finns ett större intresse för hantverket. Därför ligger vår söksida Sökhantverkare.se helt rätt i tiden. Under andra halvan av 2020 kommer vi att ha en kampanj för att marknadsföra sidan. Därför hoppas vi att så många medlemmar som möjligt väljer att ansluta sig till denna förmån, så att konsumenterna hittar till just er när de söker efter en riktigt bra hantverkare.

Anslut till Sökhantverkare.se >>

I juni kunde vi genomföra ett historiskt handslag tillsammans med de övriga nordiska huvudstädernas hantverksföreningar. Vi ska gemensamt arbeta för hållbarhet. Alla föreningarna väljer de områden som passar dem och vi ska ta hjälp av varandra och dela med oss av best practice. I januari kommer vi att ha ett telefonmöte och följa upp vad som har hänt sedan vi sågs i somras.

Låt mig påminna er om några av de hållbarhetssteg vi har tagit:

  • Under sitt tal på Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i höstas betonade vår ordförande Stefan Fritzdorf vikten av att anlita hantverkare för att leva ett hållbart liv.
  • Under utdelningen utsågs också frisören Frida Davidsson, en frisör som bara använder hållbara produkter i sin salong, till Årets gesäll.
  • I oktober arrangerade vi Skolan möter Hantverket på Skansen, då 1 200 niondeklassare från hela Stockholm kom för att lära sig mer om olika hantverksyrken och vilka utbildningsvägar som finns för karriärer inom hantverk.

Vi har under året träffat många av er medlemmar, både på plats ute i era verkstäder och ateljéer och under de olika evenemang vi har arrangerat. Det har varit otroligt givande för mig och mina kollegor att lära oss mer om er vardag och era utmaningar. Det är något vi inte minst har tagit med oss i de möten vi har haft med politiker och andra beslutsfattare.

Nu fortsätter vi vår resa mot framtiden. Ett första steg togs under julmötet, då det blev ett enhälligt ja till de förändringar av stadgarna som styrelsen föreslog. Nästa steg tas under årsmötet den 20 april – skriv redan nu in det datumet i kalendern, inbjudan kommer – då genomförs den sista av de två omröstningar som krävs.

Innan dess har vi flera roliga medlemsaktiviteter inplanerade. Inbjudan skickas ut allteftersom. Jag hoppas att vi ses på någon av dessa.

Vilka evenemang är på gång? >

Stort tack för det här året, det första året i resten av Hantverksföreningens liv! Nu går vi in i ett nytt decennium och mot Hantverkarnas återkomst.

God jul och gott nytt år!

Nicole

Dela