1 200 skolelever samlas på Skansen för att komma i kontakt med hantverk

2019-09-30

PRESSMEDDELANDE | På onsdag och torsdag den här veckan kommer runt 1 200 niondeklassare från hela Stockholm till Skansen för att lära sig mer om olika hantverksyrken och vilka utbildningsvägar som finns för karriärer inom hantverk. Media är välkomna att besöka evenemanget.

I ett hållbart samhälle behövs hantverkare som bygger, skapar och underhåller. Det behövs kunskap och skicklighet för att bevara och levandegöra vårt gemensamma kulturarv. Skolan möter hantverket är ett forum för kunskap och lärande om hantverk på Skansen för årskurs 9 inför gymnasievalet. Programdagarna arrangeras av Stockholms Hantverksförening och Skansen.

   - Ska Stockholm och Sverige kunna uppnå Agenda 2030-målen och andra hållbarhetsmål är det helt avgörande att det finns hantverkare, oavsett om det är för att laga kläder och skor eller för att bygga nya, energisnåla hus. Därför är vi glada att få möjlighet att genomföra Skolan möter hantverket tillsammans med Skansen, säger Nicole Pluntke, vd för Stockholms Hantverksförening.

Målet med dagarna är att synliggöra, skapa intresse och förståelse för vad hantverk är, har varit och kan bli i framtiden. Under dagarna kommer eleverna få se och prova på olika hantverk, till exempel: textil design, murning, finsnickeri och floristyrket, hos deltagande hantverksgymnasier. De kommer att få träffa elever, lärare och yrkesverksamma hantverkare. Dessutom kommer Skansens egna hantverkare att ha öppet och visa traditionella hantverk, såsom: krukmakeri, möbeltapetsering, skomakeri och plåtslageri.

   - Vi har unika miljöer på Skansen, Sveriges största klassrum. Här vill vi väcka intresse, nyfikenhet och lust att lära. Det hoppas vi kunna göra tillsammans med gamla och nya hantverk, med våra egna historiska hantverksmiljöer och med de deltagande gymnasieskolorna, säger Kjell Erlandsson, producent på Skansen och ansvarig för programdagarna.

Skolan möter hantverket är öppet onsdag och torsdag 2–3 oktober kl. 10.00-14.30.

De här hantverken får eleverna möta (pdf) >>

Dela