Intresset för hantverk började redan i ung ålder. Mer specifikt är det möbelsnickeri som format Leif Burmans karriär. En ren tillfällighet resulterade i att han nu kombinerat hantverkaryrket med läraryrket. I november tar snickarmästare och universitetslektorn vid Malmstens Linköpings universitet emot pris för Årets Lärare.
 "/>
MENY
SNICKARMÄSTARE UTSEDD TILL
Fotograf: Charlotte Perhammar

SNICKARMÄSTARE UTSEDD TILL "ÅRETS LÄRARE"

02.05.2022
Intresset för hantverk började redan i ung ålder. Mer specifikt är det möbelsnickeri som format Leif Burmans karriär. En ren tillfällighet resulterade i att han nu kombinerat hantverkaryrket med läraryrket. I november tar snickarmästare och universitetslektorn vid Malmstens Linköpings universitet emot pris för Årets Lärare.
 
Redan som ung grabb hade Leif Burman ett stort intresse för möbelsnickeri. Vem visste då att han senare skulle vinna pris som Årets Lärare? Inte han själv i alla fall. Det hela startade i slöjdsalen där han spenderade mer tid än vad som var utsatt i läroplanen. Slöjdläraren var en av de främsta anledningarna till att intresset växte.
– Han såg mitt intresse och peppade mig. Det resulterade i att jag fick vara med oftare än bara på slöjdlektionerna. Jag hade en otroligt bra slöjdlärare i skolan, säger han.
– Det är nog därför jag vill vara en bra lärare själv, för att jag vet vad viktigt det är och vad det kan betyda för ungdomar. Därför försöker jag att vara det själv.
Efter sin utbildning på Carl Malmstens verkstadsskola, som senare kom att bli en del av Linköpings universitet, fick Leif Burman förfrågan om att vikariera på skolan trots att han saknade utbildning inom pedagogik.
– Det var en ren tillfällighet och sedan dess har det bara rullat på. Under stora delar av karriären har jag kombinerat läraryrket med egen verksamhet. Några dagar i veckan har jag undervisat medan resterande dagar ägnats åt eget snickeri, berättar han.
Idag arbetar Leif Burman som universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet. Där är han även inriktningsansvarig för möbelsnickeriprogrammet.

Inte bara en vinst
Leif Burman blir den andra i ledet att utses till året lärare. Utmärkelsen är framtagen för Linköpings universitet och är Sveriges största enskilda lärarpris med en tillhörande prissumma på minst 500 000 kronor. Professor emeritus Ingemar Ingmarsson och hans fru Margareta bildade tillsammans stiftelsen med syftet att främja universitetets verksamhet och lyfta engagerade lärare som gör eller har gjort en insats för utbildningen.
En mer utförlig motivering till utmärkelsen får Leif Burman vänta på tills senare i höst då Ingemars Lärarpris delas ut under den Akademiska högtiden vid LiU.
– Om jag får gissa tror jag att mitt engagemang smittar av sig till kollegor och studenter. Jag har ett passionerat intresse för hantverk och tror även att det är nyckeln till att vara en bra lärare, säger han.
För Leif Burman är priset inte bara en vinst utan även en form av uppskattning som stärker självförtroendet. Det stora intresset för möbelsnickeri lyser igenom när frågan om vad prissumman kommer användas till tas upp.
– Det här ger mig en möjlighet att vara ännu mer fri i det jag gör. Jag vill förkovra mig genom att resa runt och inspireras, kanske besöka kollegor runt om i världen, säger han.

Hantverkare uppmärksammas
Vad tror du utmärkelsen har för betydelse för andra?
– Det där är nog den stora poängen med priset, att uppmuntra omgivningen: kollegor, elever och andra inom samma område. Det är ju roligt för Malmstens Linköpings universitet att det är just hantverkarbranschen som uppmärksammas och att kunna säga att vi har den bästa läraren. Det känns jätteroligt!
Leif Burman har sedan länge varit medlem i Hantverkarna Stockholm.
– Det är otroligt viktigt att det finns en sån typ av organisation att vända sig till och som värnar om hantverkarnas frågor. Det gör att man kan agera i ett större sammanhang och växa tillsammans.
Hantverkarna Stockholm arbetar med initiativet #hållbarthantverk som innebär att de driver frågan om återbruk och att främja hållbar konsumtion, hur arbetar du med hållbarhet?
– Det är en kärnfråga här på universitetet som hela tiden blir allt mer aktuell. Tittar vi tillbaka 15–20 år så var detta ett ganska inaktuellt ämne och man arbetade med träslag som inte var särskilt rumsrena. Nu försöker vi hitta närproducerat material att använda oss av. Exempelvis arbetar vi inte med trä från regnskog. En annan grundpelare i hållbarhetstänket är att skapa i hög kvalité för att förlänga en möbels livslängd. Det kan handla om vilken typ av lim som används, ytbehandling, att minska spill och hur man tar vara på spill. Det är en jätteviktig fråga!